Covid-19 a szegregátumokban

Veszélyben a roma társadalom.
A koronavírus-járvány mindenkit veszélyeztet, de még veszélyesebb a vírus kis településeken, szegregátumokban, telepeken vagy úgy nevezett gettókban, ahol a túlzsúfoltság, a szegénység, a rossz lakhatási körülmények és a zárt közösségek uralkodnak. A legtöbb ilyen helyen elég jellemző, hogy még a közmű sincs kiépítve, így például közösen használnak az ott élők, közterületen kihelyezett kutakat, hogy vízhez juthassanak. De ezek természetesen nincsenek rendszeresen fertőtlenítve, így még jellemzőbb a vírus terjedés. És a rengeteg eset közül ez csak egyetlen egy példa volt.


Az elmaradottabb települések lakosai kiszolgáltatottak a járványügyi helyzetnek, hiszen nincsenek meg azok a lehetőségek számukra, mint a többségi társadalomnak. Egészségi állapotuk is rossz, mivel nem jutnak hozzá szociális rászorultságuk végett a szükséges vitaminokhoz, és nehezen jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz. Rengetegen elvesztették állásaikat, tehát elestek attól a bevételtől is, amire eddig számíthattak, így még kilátástalanabb a helyzet. Szegregált területekre rengeteg információ be sem jut, ami hasznos lehetne, így információ hiányában, csak a találgatások maradnak, tévhitek tűzként terjedése és a rengeteg tragédia, veszteség és halálozás amit a Covid-19 hagy maga után. Ennek következtében pedig az oltásellenesek száma egyre csak gyarapodik ezeken a területeken, hiszen a lakosság elveszti az egészségügybe vetett hitet és megbízhatatlannak ítéli meg az orvostudományt.


A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezője, és a Rendszerszint munkatársa Bitó-Balogh Zsanett, aki szintén egy olyan kis településen él, amit nagy százalékban romák laknak, ahol az információszegénység jellemző és ahol rohamosan elterjedt a vírus az utóbbi időben. Ezekről részletesebben is beszél Zsanett a következő cikkben, illetve arról is szó esik, hogy az “Oltass, hogy élhess!” jelmondattal ellátott kampányunk, miként tud segíteni ott, ahol a legnagyobb segítségre most szükség van.

Kattints a cikkre: https://telex.hu/belfold/2021/04/13/romak-szegregatum-jarvany-oltas-bagazs-duranda-tiszabo

Legutóbbi híreink

Jól felkészült aktivisták, sikeres kampány!

Magyarországon még nem látott összefogás valósult meg az “Oltass, hogy élhess!” kampány által. Nyolc civil szervezet és az Országos Roma Önkormányzat közös akciójának célja, hogy elérje azokat a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány peremen élő állampolgárokat, akikhez a tényleges segítségnyújtás nem jut el a vakcinaregisztrációt illetően. A kampány lezárásával 13.428 regisztrációt sikerült 15 nap alatt véglegesíteni. Ezeknek az embereknek egy része már meg is kapta az első védőoltását.
A civilek abban reménykednek, hogy ha a szegregált közösségekben látják az oltás ellenesek, hogy az oltottaknak semmi bajuk a vakcinától, még többen fognak regisztrálni és oltásra jelentkezni.

Elolvasom
Beoltották Farkas Lászlót

Az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere és az “Oltass, hogy élhess!” országos kampány főkoordinátora is megkapta a koronavírus elleni védőoltását.

Elolvasom
Harc a tévhitekkel

Ezúttal a Telex munkatársai végig kísérve egyik aktivistánkat, megfigyelték munkánkat és végig nézték, hogyan is néz ki a regisztráció egy olyan szegregátumban, ahova a helyes információk és tények nem tudnak bejutni, tehát a kitalált és rossz szándékból terjesztet rémhírek uralkodnak több család felett.

Elolvasom
Civilek a koronavírus elleni oltás mellett

A Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint, az aHang, a Civil Tanács Egyesület, az 1 Magyarország Kezdeményezést, a RomNet, a Dikh Tv, a Roma Sajtóközpont és az Országos Roma Önkormányzat közös kampány keretein belül teljes segítségnyújtással vannak jelen országszerte olyan szegregált, elszigetelt településeken, ahol a roma és nem roma lakosok vakcinaregisztrációja nem tud megvalósulni rossz szociális helyzetük miatt.

Elolvasom