“Oltass, hogy élhess!” – elindult legújabb projektünk

A koronavírus elleni védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében országos, átfogó kampányt indítottak civilek, hogy az ország 100 leghátrányosabb helyzetű településén konkrét segítséget adhassanak azoknak az állampolgároknak, akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igénylésének folyamatához. Az „Oltass, hogy élhess!” jelszóval indult széles körű civil összefogáshoz neves sztárok is csatlakoztak, felhívva a figyelmet az emberi élet és az egészség megóvására:

A Covid-19 elleni védőoltásra való regisztrációt segítendő az Országos Roma Önkormányzat, a Rendszerszint és a Civil Tanács Egyesület koordinálásában önkéntesek, aktivisták egyszerre 100 településen öt-öt napon keresztül nyújtanak segítséget azoknak az embereknek, akik nem rendelkeznek kellő tudással a védőoltásra való regisztrációval kapcsolatban. A civil kampány keretében elsőként Borsod, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Szabolcs megye településein adnak segítséget azoknak, akik szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást. 

Mivel az érintett célterületeken sokan nem rendelkeznek interneteléréssel, és gyakran e-mail cím és telefonszám sem áll rendelkezésre a regisztrációhoz, ezért az aktivisták internettel ellátott tabletekkel járják majd a kijelölt települések utcáit, felveszik a kapcsolatot az emberekkel, akiket a regisztrációt követően a későbbiekben értesítenek oltásuk várható időpontjáról. Az akció keretében az aktivisták házról házra járva, illetve a települések központjában kihelyezett pultoknál is segítséget adnak a védőoltás regisztrációjához. 

Az „Oltass, hogy élhess!” jelszóval zajló országos kampány célja, hogy a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos legfontosabb információ és a konkrét, regisztrációval kapcsolatos segítségnyújtás a leghátrányosabb helyzetben élőkhöz is eljuthasson. A regisztrációs kampányban részt vevő önkéntesek és aktivisták az egészségügyi és biztonsági előírások betartásával kapcsolatos képzésen is részt vettek a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében. Az elmúlt napokban egészségügyi szakemberek arra is felkészítették az önkénteseket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a településeken azoknak az embereknek is, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, és ezért nem tervezik beoltatni magukat. Az aktivisták arra is felhívják a figyelmet, hogy a védőoltás senki számára nem kötelező, de aki szeretne élni a lehetőséggel, de nem tud, az helyben azonnal segítséget kaphat a vakcina igényléshez.

Az aktivisták 2021. április 10-én, szombat délelőtt kezdik meg a munkát a településeken. 

Ezzel egyidőben a terepen dolgozók munkáját segítendő az aHang, a Dikh Tv, a RomNet, a Roma Sajtóközpont, a Rendszerszint, a Civil Kollégium Alapítvány és az 1 Magyarország Kezdeményezés az „Oltass, hogy élhess!” kampányhoz kapcsolódva egy közös, országos médiakampányt indít, melynek fő célja a regisztrációra buzdítás, illetve az oltással kapcsolatos tévhitek eloszlatása. 

A civil szervezetek saját felületeiken, olvasó-, és nézőközönségük körében, valamint a közösségi médiában a védőoltás-regisztráció lehetőségére hívják fel a figyelmet. Tájékoztató kisfilmekkel, riportokkal, nyilatkozatokkal, videós posztokkal, egyéni sorsokat bemutató filmekkel ösztönzik az embereket a védőoltás regisztrációjára, ismertetve, hol és melyik településen lesznek elérhetőek az aktivisták a következő időszakban, illetve milyen telefonos és e-mail elérhetőségeken tudnak segítséget kérni az ország bármely pontjáról az emberek.

A következő napokban a médiakampány részeként (főként a közösségi médiában) olyan cikkek és rövid videók kerülnek publikálásra, amelyekben ismert közszereplők, előadóművészek beszélnek saját tapasztalataikról a vírussal kapcsolatban, illetve arról, hogy miért tartják fontosnak a védőoltás igénylését.

A civil akcióhoz elsőként csatlakozott Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekes, előadóművész, Bódi Guszti és fia, Bódi Csabi, illetve Falusi Mariann és Lang Györgyi énekesnők, akik már megkapták a védőoltás első dózisát. A fiatalabb generáció tagjai közül ifj. Sárközy Lajos Junior Prima díjas hegedűművész, Oláh Gergő, az X-faktor győztese, illetve a milliós rajongótáborral rendelkező rap-énekes, G.w.M beszél arról, hogy ők maguk is regisztráltak már a védőoltásra. A vírusfertőzésükről, a betegségük napjairól és felgyógyulásukról beszél Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője, és Bódi Csabi énekes, akiknél hosszú hetekig tartott, és nagyon súlyos lefolyású volt a betegség, ezért arra biztatnak mindenkit, akinek fontos a családja, a barátai és saját maga egészsége, az regisztráljon és oltassa be magát.

Az „Oltass, hogy élhess!” kampányhoz kapcsolódó első videó az alábbi linken érhető el.

A következő hetekben a Dikh Tv, a RomNet, a Roma Sajtóközpont és az aHang helyszíni bejelentkezésekkel is készül a településekről és a több száz aktivista és önkéntes segítő munkáját is be fogják mutatni a nyilvánosságnak. Az „Oltass, hogy élhess!” jelszóval zajló országos kampány civil összefogásból valósul meg.

Legutóbbi híreink

Jól felkészült aktivisták, sikeres kampány!

Magyarországon még nem látott összefogás valósult meg az “Oltass, hogy élhess!” kampány által. Nyolc civil szervezet és az Országos Roma Önkormányzat közös akciójának célja, hogy elérje azokat a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány peremen élő állampolgárokat, akikhez a tényleges segítségnyújtás nem jut el a vakcinaregisztrációt illetően. A kampány lezárásával 13.428 regisztrációt sikerült 15 nap alatt véglegesíteni. Ezeknek az embereknek egy része már meg is kapta az első védőoltását.
A civilek abban reménykednek, hogy ha a szegregált közösségekben látják az oltás ellenesek, hogy az oltottaknak semmi bajuk a vakcinától, még többen fognak regisztrálni és oltásra jelentkezni.

Elolvasom
Beoltották Farkas Lászlót

Az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere és az “Oltass, hogy élhess!” országos kampány főkoordinátora is megkapta a koronavírus elleni védőoltását.

Elolvasom
Harc a tévhitekkel

Ezúttal a Telex munkatársai végig kísérve egyik aktivistánkat, megfigyelték munkánkat és végig nézték, hogyan is néz ki a regisztráció egy olyan szegregátumban, ahova a helyes információk és tények nem tudnak bejutni, tehát a kitalált és rossz szándékból terjesztet rémhírek uralkodnak több család felett.

Elolvasom
Civilek a koronavírus elleni oltás mellett

A Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint, az aHang, a Civil Tanács Egyesület, az 1 Magyarország Kezdeményezést, a RomNet, a Dikh Tv, a Roma Sajtóközpont és az Országos Roma Önkormányzat közös kampány keretein belül teljes segítségnyújtással vannak jelen országszerte olyan szegregált, elszigetelt településeken, ahol a roma és nem roma lakosok vakcinaregisztrációja nem tud megvalósulni rossz szociális helyzetük miatt.

Elolvasom