Végre nem a pénzen múlik a gyógyulás

A favipiravir nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a koronavírus elleni harcban, éa moat már háziorvosok is felírhatják a kórházi kezelésben bizonyított gyógyszert. A gyógyszertárakba is egyre több kerül belőle.
A legnagyobb eredmény ugyanakkor az, hogy “az egyik magyar gyógyszergyár által előállított terméket ingyen kapják meg a betegek. Hivatalosan egy forint az ára, de ezt nem kell kifizetni” – számolt be róla a Telex.

Az Esélyradar kampány keretében civil szervezetek arra kérik Kásler Miklós emberminisztert, hogy az otthonukban gyógyuló koronavírusos betegek számára tegye ingyen elérhetővé azokat a gyógyszereket, vitaminokat, amelyeket az orvosok leggyakrabban írnak fel a számukra. Ezek a szerek (köhögéscsillapító, C- és D-vitamin, fájdalom- és lázcsillapító, antibiotikum, probiotikum stb.) összesen akár 20 ezer forintba is kerülhetnek.

Ez a kiadás jelentős, sok esetben megfizethetetlen terhet jelent – különösen akkor, ha egy családból többen is megfertőződnek, és állapotuk a kórházi kezelést (még) nem indokolja. Rajtuk segít a jelenlegi lépés.

A favipiravir elérhetővé és egyforintossá tételével a kórházak válláról is terhet vesznek le, hiszen a gyógyszer alkalmazásával jó eséllyel elkerülhető a betegség súlyosbodása, tehát akár az is, hogy az érintett kórházi kezelésre szoruljon.

Ugyanakkor a favipiravir alkalmazása csak a tünetek megjelenése utáni első 7-10 napban, a fertőzés korai szakaszában bizonyult hatásosnak. Tehát hiába jelentős az eredmény: a gyógyszer hatékony alkalmazásához az is elengedhetetlen, hogy a tesztelés az első tünetek megjelenésétől számítva egy héten belül megtörténjen, hogy az eredmény időben megérkezzen, és hogy egy hozzátartozó még időben ki tudja váltani a háziorvos által felírt e-receptet.

Legutóbbi híreink

G.w.M is a kampányunk mellett

Varga Márk, azaz művésznevén G.w.M, korunk egyik legnépszerűbb rappere, a hazai zenei iparban meghatározó szerepe van és kampányunk mellé áll. “Oltass, hogy élhess!” projektünk keretein

Elolvasom
Forgács István: “Cigányok, oltakozzatok!”

Forgács István romaügyi szakértő véleménye szerint a roma szokások visszaszorításával illetve a civilek összefogásával elérhető a kitűzött cél, azaz hogy minél több roma, minél rövidebb idő alatt regisztrálva legyen a koronavírus elleni védőoltásra, valamint hogy meg is kapják azt.

Elolvasom
Covid-19 a szegregátumokban

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezője, és a Rendszerszint munkatársa Bitó-Balogh Zsanett, aki egy olyan kis településen él, amit nagy százalékban romák laknak, ahol az információszegénység jellemző és ahol rohamosan elterjedt a vírus az utóbbi időben. Ezekről részletesebben is beszél Zsanett a következő cikkben.

Elolvasom