Végre nem a pénzen múlik a gyógyulás

A favipiravir nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a koronavírus elleni harcban, éa moat már háziorvosok is felírhatják a kórházi kezelésben bizonyított gyógyszert. A gyógyszertárakba is egyre több kerül belőle.
A legnagyobb eredmény ugyanakkor az, hogy “az egyik magyar gyógyszergyár által előállított terméket ingyen kapják meg a betegek. Hivatalosan egy forint az ára, de ezt nem kell kifizetni” – számolt be róla a Telex.

Az Esélyradar kampány keretében civil szervezetek arra kérik Kásler Miklós emberminisztert, hogy az otthonukban gyógyuló koronavírusos betegek számára tegye ingyen elérhetővé azokat a gyógyszereket, vitaminokat, amelyeket az orvosok leggyakrabban írnak fel a számukra. Ezek a szerek (köhögéscsillapító, C- és D-vitamin, fájdalom- és lázcsillapító, antibiotikum, probiotikum stb.) összesen akár 20 ezer forintba is kerülhetnek.

Ez a kiadás jelentős, sok esetben megfizethetetlen terhet jelent – különösen akkor, ha egy családból többen is megfertőződnek, és állapotuk a kórházi kezelést (még) nem indokolja. Rajtuk segít a jelenlegi lépés.

A favipiravir elérhetővé és egyforintossá tételével a kórházak válláról is terhet vesznek le, hiszen a gyógyszer alkalmazásával jó eséllyel elkerülhető a betegség súlyosbodása, tehát akár az is, hogy az érintett kórházi kezelésre szoruljon.

Ugyanakkor a favipiravir alkalmazása csak a tünetek megjelenése utáni első 7-10 napban, a fertőzés korai szakaszában bizonyult hatásosnak. Tehát hiába jelentős az eredmény: a gyógyszer hatékony alkalmazásához az is elengedhetetlen, hogy a tesztelés az első tünetek megjelenésétől számítva egy héten belül megtörténjen, hogy az eredmény időben megérkezzen, és hogy egy hozzátartozó még időben ki tudja váltani a háziorvos által felírt e-receptet.

Legutóbbi híreink

Jól felkészült aktivisták, sikeres kampány!

Magyarországon még nem látott összefogás valósult meg az “Oltass, hogy élhess!” kampány által. Nyolc civil szervezet és az Országos Roma Önkormányzat közös akciójának célja, hogy elérje azokat a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány peremen élő állampolgárokat, akikhez a tényleges segítségnyújtás nem jut el a vakcinaregisztrációt illetően. A kampány lezárásával 13.428 regisztrációt sikerült 15 nap alatt véglegesíteni. Ezeknek az embereknek egy része már meg is kapta az első védőoltását.
A civilek abban reménykednek, hogy ha a szegregált közösségekben látják az oltás ellenesek, hogy az oltottaknak semmi bajuk a vakcinától, még többen fognak regisztrálni és oltásra jelentkezni.

Elolvasom
Beoltották Farkas Lászlót

Az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere és az “Oltass, hogy élhess!” országos kampány főkoordinátora is megkapta a koronavírus elleni védőoltását.

Elolvasom
Harc a tévhitekkel

Ezúttal a Telex munkatársai végig kísérve egyik aktivistánkat, megfigyelték munkánkat és végig nézték, hogyan is néz ki a regisztráció egy olyan szegregátumban, ahova a helyes információk és tények nem tudnak bejutni, tehát a kitalált és rossz szándékból terjesztet rémhírek uralkodnak több család felett.

Elolvasom
Civilek a koronavírus elleni oltás mellett

A Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint, az aHang, a Civil Tanács Egyesület, az 1 Magyarország Kezdeményezést, a RomNet, a Dikh Tv, a Roma Sajtóközpont és az Országos Roma Önkormányzat közös kampány keretein belül teljes segítségnyújtással vannak jelen országszerte olyan szegregált, elszigetelt településeken, ahol a roma és nem roma lakosok vakcinaregisztrációja nem tud megvalósulni rossz szociális helyzetük miatt.

Elolvasom