Viszontválasz Dr. Kásler Miklós számára

2020 decemberében küldtük el első alkalommal nyílt levelünket Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere számára, melyben a COVID-betegek gyógyulási esélyeit javító intézkedésekre kértük. A két fő javaslat, amelyet tettünk, az otthonukban gyógyuló középsúlyos és súlyos betegeket érinti. Ezek a következők:

  1. Tegye ingyenesen elérhetővé az otthon gyógyuló COVID-betegeknek a számukra ajánlott gyógyszereket, és biztosítson nekik állapotukat felmérő vizsgálatokat, kórházon kívüli ellátást!
    Az otthonukban gyógyuló COVID-betegek gyógyszereinek költsége a tapasztalatunk szerint eléri a fejenkénti 20 000 Ft-ot. Ez nagyon sok magyar állampolgár számára jelenleg megfizethetetlen!
  2. A halálesetek magas arányának csökkentése, a további emberéletek elvesztésének megelőzése céljából kérjük, hogy szervezze meg a kormány és az operatív törzs a COVID-betegek kórházon kívüli (“járóbeteg”) ellátását az ország egész területén!

Követelésünkhöz azóta közel 6500 magánember csatlakozott, a nyílt levelet több, mint 20 civil szervezet írta alá. Nyílt levelünket az Egészségügyért Felelős Államtitkár számára is elküldtük.

December óta a következő válaszokat kaptuk (lényegi részeket kiemelve): A miniszter úr megbízásából Dr. Veres Gábor irodavezető úr a gyógyszerekkel kapcsolatos felvetésünkre válaszul összefoglalta a közgyógyellátás igényléseire vonatkozó szabályozást és azokat a módosításokat és technikai támogatást, amit az ellátás igénylésével kapcsolatban a rendkívüli helyzetre tekintettel a kormány kezdeményezett. Ezek az intézkedések nem mondanak ellent a tapasztalatunknak, mely szerint tömegek kerültek olyan anyagi helyzetbe Magyarországon, hogy a 20 000 Ft nagyságrendű gyógyszeres kezelés kifizetése gondot okozhat a számukra, miközben nem rendelkeznek közgyógyellátással, esetleg nem is teljesítik az ennek megfelelő kritériumokat.

Dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony megbízásából, szintén Dr. Veres Gábor úrtól kaptunk választ a járóbetegellátással kapcsolatos javaslatunkra. Az irodavezető úr az Operatív Törzs által gyűjtött információkra hivatkozva nem látja szükségesnek az otthonukban gyógyuló COVID-betegek esetében további intézkedések meghozatalát, mert a kórházi férőhelyek minden súlyosabb beteg számára biztosítottak. Míg nem kételkedünk abban, hogy a nyilvánosságra hozott adatok alapján a súlyos COVID-betegek ellátására az Operatív Törzs szerint elegendő kórházi kapacitás áll rendelkezésre, az általunk felvetett probléma megoldására ezt mégsem látjuk elegendőnek. Terepen dolgozó szociális szakemberek visszajelzései szerint sok esetben nincs meg a háziorvosi szolgálatnak a megfelelő eszköze arra, hogy időben felmérje, megítélje egy-egy beteg állapotának romlását – és mint tudjuk, néha ez a romlás rövid időn belül, vagy akár korábban javuló állapotot követően, hirtelen lép fel. Az oxigénszint mérése, a tüdőröntgen vagy a CT vizsgálat segíthetné a középsúlyos betegek esetében a helyzet megítélését.

Ezen szempontokat figyelembe véve kérjük ismét Miniszter urat, hogy tegyen lépéseket az otthonukban gyógyuló COVID-betegek gyógyulási feltételeinek javításáért, főleg a gazdasági válság által is sújtott családok esetében. A társadalom átoltottsága fontos cél, ugyanakkor nem elegendő a helyzet kezelésére. A betegség még legalább egy fél – egy évig velünk marad, és áldozatokat követel. Tegyünk meg mindent a megmentésükért.

Üdvözlettel,
Civil Kollégium
Esélyradar
aHang

Legutóbbi híreink

Jól felkészült aktivisták, sikeres kampány!

Magyarországon még nem látott összefogás valósult meg az “Oltass, hogy élhess!” kampány által. Nyolc civil szervezet és az Országos Roma Önkormányzat közös akciójának célja, hogy elérje azokat a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány peremen élő állampolgárokat, akikhez a tényleges segítségnyújtás nem jut el a vakcinaregisztrációt illetően. A kampány lezárásával 13.428 regisztrációt sikerült 15 nap alatt véglegesíteni. Ezeknek az embereknek egy része már meg is kapta az első védőoltását.
A civilek abban reménykednek, hogy ha a szegregált közösségekben látják az oltás ellenesek, hogy az oltottaknak semmi bajuk a vakcinától, még többen fognak regisztrálni és oltásra jelentkezni.

Elolvasom
Beoltották Farkas Lászlót

Az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese, Tiszabura polgármestere és az “Oltass, hogy élhess!” országos kampány főkoordinátora is megkapta a koronavírus elleni védőoltását.

Elolvasom
Harc a tévhitekkel

Ezúttal a Telex munkatársai végig kísérve egyik aktivistánkat, megfigyelték munkánkat és végig nézték, hogyan is néz ki a regisztráció egy olyan szegregátumban, ahova a helyes információk és tények nem tudnak bejutni, tehát a kitalált és rossz szándékból terjesztet rémhírek uralkodnak több család felett.

Elolvasom
Civilek a koronavírus elleni oltás mellett

A Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint, az aHang, a Civil Tanács Egyesület, az 1 Magyarország Kezdeményezést, a RomNet, a Dikh Tv, a Roma Sajtóközpont és az Országos Roma Önkormányzat közös kampány keretein belül teljes segítségnyújtással vannak jelen országszerte olyan szegregált, elszigetelt településeken, ahol a roma és nem roma lakosok vakcinaregisztrációja nem tud megvalósulni rossz szociális helyzetük miatt.

Elolvasom