Viszontválasz Dr. Kásler Miklós számára

2020 decemberében küldtük el első alkalommal nyílt levelünket Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere számára, melyben a COVID-betegek gyógyulási esélyeit javító intézkedésekre kértük. A két fő javaslat, amelyet tettünk, az otthonukban gyógyuló középsúlyos és súlyos betegeket érinti. Ezek a következők:

  1. Tegye ingyenesen elérhetővé az otthon gyógyuló COVID-betegeknek a számukra ajánlott gyógyszereket, és biztosítson nekik állapotukat felmérő vizsgálatokat, kórházon kívüli ellátást!
    Az otthonukban gyógyuló COVID-betegek gyógyszereinek költsége a tapasztalatunk szerint eléri a fejenkénti 20 000 Ft-ot. Ez nagyon sok magyar állampolgár számára jelenleg megfizethetetlen!
  2. A halálesetek magas arányának csökkentése, a további emberéletek elvesztésének megelőzése céljából kérjük, hogy szervezze meg a kormány és az operatív törzs a COVID-betegek kórházon kívüli (“járóbeteg”) ellátását az ország egész területén!

Követelésünkhöz azóta közel 6500 magánember csatlakozott, a nyílt levelet több, mint 20 civil szervezet írta alá. Nyílt levelünket az Egészségügyért Felelős Államtitkár számára is elküldtük.

December óta a következő válaszokat kaptuk (lényegi részeket kiemelve): A miniszter úr megbízásából Dr. Veres Gábor irodavezető úr a gyógyszerekkel kapcsolatos felvetésünkre válaszul összefoglalta a közgyógyellátás igényléseire vonatkozó szabályozást és azokat a módosításokat és technikai támogatást, amit az ellátás igénylésével kapcsolatban a rendkívüli helyzetre tekintettel a kormány kezdeményezett. Ezek az intézkedések nem mondanak ellent a tapasztalatunknak, mely szerint tömegek kerültek olyan anyagi helyzetbe Magyarországon, hogy a 20 000 Ft nagyságrendű gyógyszeres kezelés kifizetése gondot okozhat a számukra, miközben nem rendelkeznek közgyógyellátással, esetleg nem is teljesítik az ennek megfelelő kritériumokat.

Dr. Horváth Ildikó államtitkár asszony megbízásából, szintén Dr. Veres Gábor úrtól kaptunk választ a járóbetegellátással kapcsolatos javaslatunkra. Az irodavezető úr az Operatív Törzs által gyűjtött információkra hivatkozva nem látja szükségesnek az otthonukban gyógyuló COVID-betegek esetében további intézkedések meghozatalát, mert a kórházi férőhelyek minden súlyosabb beteg számára biztosítottak. Míg nem kételkedünk abban, hogy a nyilvánosságra hozott adatok alapján a súlyos COVID-betegek ellátására az Operatív Törzs szerint elegendő kórházi kapacitás áll rendelkezésre, az általunk felvetett probléma megoldására ezt mégsem látjuk elegendőnek. Terepen dolgozó szociális szakemberek visszajelzései szerint sok esetben nincs meg a háziorvosi szolgálatnak a megfelelő eszköze arra, hogy időben felmérje, megítélje egy-egy beteg állapotának romlását – és mint tudjuk, néha ez a romlás rövid időn belül, vagy akár korábban javuló állapotot követően, hirtelen lép fel. Az oxigénszint mérése, a tüdőröntgen vagy a CT vizsgálat segíthetné a középsúlyos betegek esetében a helyzet megítélését.

Ezen szempontokat figyelembe véve kérjük ismét Miniszter urat, hogy tegyen lépéseket az otthonukban gyógyuló COVID-betegek gyógyulási feltételeinek javításáért, főleg a gazdasági válság által is sújtott családok esetében. A társadalom átoltottsága fontos cél, ugyanakkor nem elegendő a helyzet kezelésére. A betegség még legalább egy fél – egy évig velünk marad, és áldozatokat követel. Tegyünk meg mindent a megmentésükért.

Üdvözlettel,
Civil Kollégium
Esélyradar
aHang

Legutóbbi híreink

G.w.M is a kampányunk mellett

Varga Márk, azaz művésznevén G.w.M, korunk egyik legnépszerűbb rappere, a hazai zenei iparban meghatározó szerepe van és kampányunk mellé áll. “Oltass, hogy élhess!” projektünk keretein

Elolvasom
Forgács István: “Cigányok, oltakozzatok!”

Forgács István romaügyi szakértő véleménye szerint a roma szokások visszaszorításával illetve a civilek összefogásával elérhető a kitűzött cél, azaz hogy minél több roma, minél rövidebb idő alatt regisztrálva legyen a koronavírus elleni védőoltásra, valamint hogy meg is kapják azt.

Elolvasom
Covid-19 a szegregátumokban

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezője, és a Rendszerszint munkatársa Bitó-Balogh Zsanett, aki egy olyan kis településen él, amit nagy százalékban romák laknak, ahol az információszegénység jellemző és ahol rohamosan elterjedt a vírus az utóbbi időben. Ezekről részletesebben is beszél Zsanett a következő cikkben.

Elolvasom